Interview met Bastiaan Benz

Op 29 augustus jl. heeft SKG-IKOB (certificatie-instelling) BRIS overgenomen. In mijn rol als marketing- communicatieadviseur bij BRIS heb ik onze nieuwe directeur Bastiaan Benz geïnterviewd.

Hoi Bastiaan, gefeliciteerd met de overname van BRIS! Hoe is het met je?
Uitstekend! De overname van BRIS is een mooie stap in de verdere ontwikkeling van SKG-IKOB.


Interview Bastiaan

Waarom hebben jullie BRIS overgenomen?
Er zijn meerdere redenen waarom wij BRIS hebben overgenomen.
Allereerst is BRIS een gerenommeerd bedrijf en biedt waardevolle producten voor de sector. Het voormalige moederbedrijf SBRCURnet zal eind dit jaar haar deuren sluiten. Wij vinden het belangrijk dat de werkzaamheden van BRIS voort blijven bestaan, en er zekerheid in bouwregelgeving is voor nu en in de toekomst.
SKG-IKOB certificatie staat voor zekerheid in de bouw en de overname van BRIS betekent een verbreding van dienstverlening op dit aspect. Hierdoor kunnen wij de markt beter helpen met diverse vraagstukken rondom toepassing van regelgeving. Naast het aantoonbaar maken dat er wordt voldaan (certificatie), kunnen wij de markt met BRIS ook de zekerheid bieden dat met de juiste normen en voorschriften gewerkt wordt.
Verder biedt de combinatie tussen het BRIS product BRIStoets en de richtlijn BRL 5019 opties, zeker in het kader van de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen. Die er naar verwachting toch echt gaat komen.

Vertel ons eens wat meer over SKG-IKOB. Wat doen jullie en waar zitten jullie?
SKG-IKOB is een certificatie- en onderzoeksinstelling, voornamelijk actief in de bouw en de gebouwde omgeving. Wij bieden een breed pakket aan certificatie-schema’s aan, van technische schema’s tot managementsystemen (zoals bijvoorbeeld iso9001/VCA). Gevelbouw, hang- en sluitwerk, steenachtig materialen en isolatiematerialen zijn de techniekgebieden waarop SKG-IKOB het meest actief is. Maar met 150 certificatie onderwerpen en 250 laboratoriumverrichtingen bestrijken wij bijna de gehele bouw. Voor de meeste mensen is het SKG sterren-merk het bekendste. Dit vind je terug op veel sloten, er staan dan bijvoorbeeld 2 of 3 sterren op het slot gegraveerd. Dit geeft de inbraakwerendheidsklasse aan en dat wordt door SKG-IKOB gecertificeerd.
Naast onze diensten onder het SKG-IKOB merk voeren wij binnen de groep nog enkele andere merken. SKW-certificatie biedt diensten, als regelingen voor de WKB en schema’s voor VvE’s en Woonkeur. Bij Keurhuis Nederland BV kun je terecht voor diverse bouwtechnische keuringen en inspecties, aan- en verkoopkeuringen, meerjarenonderhoudsplannen etc.
SKG-IKOB is gevestigd in Geldermalsen. Daar hebben wij een ruim kantoor met aangrenzend laboratorium zodat alle testen bij ons op locatie kunnen worden uitgevoerd.

Wat betekent het voor ons, de medewerkers van BRIS?
SKG-IKOB biedt met de overname continuïteit voor BRIS; voor de diensten, de ontwikkelingen en natuurlijk ook voor het team. Het betekent voor het team dat zij met dezelfde energie en betrokkenheid kunnen blijven doorwerken. Zekerheid in bouwregelgeving vormt de basis, en van daaruit zal BRIS zich de komende jaren verder gaan ontwikkelen en ontplooien.

Wat zijn de voordelen van deze overname?
Continuïteit speelt een belangrijke rol. Niet alleen voor het team maar ook voor de klanten en gebruikers van BRIS. Verder speelt voor ons de verbreding van het dienstenpakket van SKG-IKOB een belangrijke rol. Het koppelen en verbinden van netwerken, kennisdeling en ontsluiting. Denk hierbij ook aan verbinding tussen sectoren.

Wat gaat er veranderen?
In eerste instantie gaat er niet veel veranderen. Wij willen doorgaan op dezelfde koers en daarnaast werken aan vernieuwing en innovatie. De samenwerking met kennisinstituten en partners in de sector zal worden aangehaald en wij gaan proberen de banden hechter te maken en elkaars krachten te bundelen. Aan het einde van het jaar zal BRIS verhuizen naar een nieuwe locatie, hierover later meer.

Is er een bepaalde doelgroep waar je focus ligt?
Wij willen graag continuïteit bieden aan de bestaande gebruikers van BRIS en ervoor zorgen dat de klanten de aandacht krijgen die ze verdienen en vooral de aandacht die ze altijd al kregen. Bij BRIS staat het klantencontact en de klantentevredenheid voorop en dat willen wij graag zo houden! De komende tijd zullen wij ons (net zoals de afgelopen maanden al bij BRIS gebeurde) richten op de nieuwe doelgroep kwaliteitsborgers. Dit komt natuurlijk door het ontstaan van de Wet Kwaliteitsborging voor de bouw.

Waar staan wij over 5 jaar?
Over 5 jaar willen wij een portfolio van toonaangevende producten kunnen aanbieden die gebruikt worden om de zekerheid bij het gebruik van normen en voorschriften te waarborgen.
Verder gaan wij de ontwikkelingen voor het toets- en toezichts-instrument in het kader van de WKB voortzetten, zodat wij ook op dit vlak een toonaangevend product leveren.
En een koppeling kunnen vormen tussen de zekerheid in bouwregelgeving die BRIS biedt en de getoetste zekerheid die SKG-IKOB certificaathouders bieden.

Kunnen we nog meer overnames van SKG-IKOB verwachten?
Zeg nooit nooit. Maar op de korte termijn staat dit zeer zeker niet op de planning. Wij gaan nu met z’n allen aan de slag om de samenwerking tussen SKG-IKOB en BRIS in de praktijk goed uit te werken, zodat de sector kan profiteren van de verbreding van onze diensten.

Wat is het laatste nieuws?
Ik hoor positieve signalen uit het Haagse dat de WKB alsnog in stemming wordt gebracht. Dat is goed nieuws. Er zal een nieuwe periode komen waarin het gaat om zekerheid en aantoonbaarheid. Dit zijn dé twee elementen waarin SKG-IKOB en BRIS onderscheidend en toonaangevend zijn!

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief. Vul hieronder uw gegevens in.

(*)Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Verplicht
Verplicht

Bouwfasen

  • BRIS biedt een interface die de bouwprofessionals snel naar de juiste informatie leidt. Onderlinge relaties tussen de verschillende aspecten van bouwregelgeving en bouwnormering zijn inzichtelijk. Illustraties en toelichtingen verhelderen de ingewikkelde materie. De producten van BRIS staan bekend als gebruiksvriendelijk, betrouwbaar en kwalitatief hoogwaardig. En zijn toe te passen als totaaloplossing voor alle fasen in het bouwproces.

  • U bent er dankzij de applicaties van BRIS altijd zeker van dat uw ontwerpen voldoen aan de relevante wet- en regelgeving en aan de eisen van de opdrachtgever. Laat de applicaties van BRIS u bijstaan bij het efficiënt vinden van en toetsen aan de bouwregelgeving.

  • Zorg met de producten van BRIS voor transparantie en een helder toetsproces. Zo kunt u in BRISwarenhuis nagaan of projecten kloppen met de bouwregelgeving, ook als het gaat om oudere versies van het Bouwbesluit. In BRIStoets maakt u rapportages volgens de BRL 5019. Ideaal voor lokale overheden en private toetsers.

  • Op elke plek, op elk apparaat snel en gemakkelijk de juiste wet- en regelgeving bij de hand. Dat kan met de applicaties van BRIS. Bespaar tijd en verminder faalkosten. De software van BRIS is altijd up-to-date, dus uw projecten voldoen altijd aan het Bouwbesluit en gerelateerde normen en andere wetgeving.

  • U houdt op eenduidige en overzichtelijke manier toezicht tijdens de realisatie-, gebruiks- en sloopfase met de applicaties van BRIS. Zowel overheden als marktpartijen kunnen er goed mee overweg.

  • Bij elk bouwwerk of gebouw dat u ontwerpt, bouwt of beheert, heeft u te maken met wet- en regelgeving. Van brand- en constructieve veiligheid, tot en met eisen voor gezondheid, milieu en arbeidsomstandigheden. De producten van BRIS geven u direct inzicht in de wet- en regelgeving bij onderhoud van gebouwen.